Što znači sve to, što će biti od nas?

“Ujutro mu bi­ jaše uznemiren duh, i posla da se sazove sve čarobnjake i sve egipat­ ske mudrace. I ispripovijeda im faraon svoje snove, no nitko ih ne mogaše protumačiti faraonu. “ (Post. 41:8)

Faraon je na svojoj postelji imao dva sna, osjećao je da ona u sebi nose važnu poruku ali nije mogao doseći njihovo značenje. To ga je uznemirilo, izgubio je svoj duhovni mir. I u toj situaciji faraon čini ono što i dan danas mnogi ljudi čine kada ih okolnosti uznemire, traži savjet egipatskih čarobnjaka i mudraca. Paralele se ne završavaju na tome jer baš kao i tada ni danas ti svjetski čarobnjaci i mudraci ne mogu protumačiti ono što je vidljivo a kamoli ono što će doči.

U ovim danima, kada nas dosežu vijesti o katastrofama u Japanu i Americi možemo jasno vidjeti da se suočavamo sa stvarima koje su van domašaja ljudske mudrosti. Suočavamo se sa stvarima na koje nitko nije računao koje prevazilaze sva scenarija. Jedan je američki stručnjak za sigurnost atomskih centrala izjavio da su moderne centrale sigurne protiv zemljotresa ili tsumanija ali da nitko nije računao da će se istovremeno dogoditi oboje…. Da, nitko nije računao na to i kada se dogodilo nitko nema pravi odgovor. Poneki se pokušavaju prikazati kao da znaju sve i da imaju odgovor na svako pitanje ali ih prije ili kasnije stvarnost ušutka. I ono što ostaje su uznemireni duhovi.

Da li ste vi uznemireni? Plaši li vas stanje u svijetu, sa svim nevoljama, bunama i nesrećama? Ako da, gdje tražite odgovor? Idete li pitati “egipatske čarobnjake i mudrace” koji ni samo nemaju odgovor?

Možda su vas ova moja pitanja još više uznemirila te ionako tamna slika postaje još mračnija. S jedne je strane to dobro, jer se suočavate sa činjenicom da ovaj svijet sa svim napretkom i svim mudracima ipak nema odgovor. Što vam može pomoći da se okrenete ka pravom izvoru mudrosti i istine, k Onomu koji ima odgovor. Da Bog ima odgovor i voljan je da nam ga otkrije.

Kada je faraonu bilo jasno da mu njegovi čarobnjaci i mudraci ne mogu pomoći prihvatio je savjet da upita prezrenog robijaša za odgovor. Iz tamnice je dao dovesti mladića koji je imao ono što mudraci nisu imali. On je imao Boga na svojoj strani u Duha Svetoga u sebi.

“14.Ta­da faraon posla po Josipa, i oni ga žurno izvedoše iz tamnice. I ošiša se on, i promijeni svoju opravu, i dođe pred faraona. 15. I reče fara­on Josipu: “Usnuo sam san, a nit­ ko ga ne može protumačiti. Čuo sam kako se govori za tebe da mo­žeš ­ azumjeti san i protumačiti ga.” 16. I odgovori Josip faraonu: “Nije to u meni: Bog će svojim odgovo­rom umiriti faraona. “ (Post. 41: 14-16)

Bog će svojim odgovorom umiriti. Bog je onaj koji upravlja cijelim svemirom i sve je pod Njegovom kontrolom. U Riječi Božjoj imamo još jedan primjer vjernika koji se nalazi pred zagonetkom otkrivanja onoga što budućnost donosi. To je bio Danijel, koji je suočivši se sa nepoznanicom učinio ono što mu je bilo poznato. Potražio je zajedništvo vjernih da bi zajedo molili Onomu koji sve zna. “17. Zatim ode Daniel u svoju kuću, i upozna s time Hana­niju, Mišaela i Azariju, svoje dru­gove, 18. kako bi molili milosrđe Boga nebeskoga u pogledu te taj­ne “ (Dan. 2:17-18a).

To je najbolja i najpametnija stvar koju i mi možemo učiniti kada nas uznemire razne vijesti, kada se suočimo sa nesigurnošću budućnosti. Potražimo vjerne koji će imati istu čežnju u svom srcu i tada dođimo pred Boga, tražimo Njegovu milost i otkrivenje.

“20.Daniel odgovori i reče: “Neka je blagoslovljeno ime Božje zauvijek; jer su mudrost i sila njegovi: 21. on mijenja vremena i raz­doblja; on uklanja kraljeve, i po­stavlja kraljeve; on daje mudrost mudrima, i znanje onima koji po­ znaju razboritost; 22 on otkriva ono što je duboko i tajno; on zna što je u tami, i kod njega svjetlost prebiva. “ (Dan. 2: 20-22).

Bog je izvor svega znanja i mudrosti. On poznaje poznaje završetak svega čak i prije nego je započelo. Molimo se da nam On pokloni mudro i pronicljivo srce, da budemo poput Mojsija koji ne samo da je znao Božja djela već i Njegove putove (vidi Ps. 103:7). Tražimo svakodnevno zajedništvo sa Gospodinom, nastojmo da Ga upoznamo kakav je.

Kako se osloboditi straha.

Vjera u Boga.

“1.Neka se ne plaši srce vaše! Vjerujte u Boga, i u mene vjerujte! 2.U kući Oca mojega mnogi su stanovi. Kad ne bi bilo tako, bio bih vam rekao, jer idem da vam pripravim mjesto. 3.I kad otidem i pripravim mjesto, opet ću doći i uzet ću vas k sebi, da i vi budete, gdje sam ja.” (Iv. 14:1-3)

Ne dopustimo da uznemirenost, nemir ispune naša srca. Ovo je zapovijed! Mi smo oni koji određuju što će vladati u našim srcima. Strahovi nas mogu napasti ali mi smo ti koji odlučujemo da li će oni ostati u našim srcima i ovladati nama ili ćemo ih odbaciti držeći se vjere.

Netko može reći: “ali ti ne znaš moje probleme, niti situaciju u kojoj se nalazim”. To je točno, ali ni vi ne poznajete moje probleme i koji mene strahovi napadaju. I nije potrebno sve znati. Dovoljno je znati Riječ Božju i poslušati ono što ona kaže. Vidimo da nam Gospodin kaže dvije stvari, prvo, ne plašite se i drugo imajte vjeru. Mi trebamo negativno (strah) zamijeniti pozitivnim (vjerom).

Ovo je od ogromnog značaja. Jer jedno će automatski isključiti drugo. Mi ne možemo oboje uzgajati u svome srcu. Najbolji način borbe protiv straha je da izgradimo vjeru u svom srcu. Kako možemo to uraditi?

“Dakle vjera je od propovijedanja, a propovijedanje riječju Kristovom.” (Rim. 10:17). To je jedini način na koji možemo “doči” do vjere, kroz Riječ Kristovu. Zato uzmite svaki dan aktivno vrijeme da čitate i studirate svoju Bibliju. To ne znači čitanje samo par stihova. Uzmite si vrijeme da čitate Riječ uz molitvu tražeći odgovor, razmišljajte o njoj, pišite svoje misli i molite se nad tim.

Vidjeli smo da je prva stvar koja će nas osloboditi od strahova i tjeskoba vjera u Boga i Njegovu riječ. Pogledajmo sada i drugu stvar koja nas drži slobodnim od straha.

Strah Gospodnji.

“1.Čujte riječ, koju vam govori Gospod, kućo Izraelova! Ovako veli Gospod: 2.”Ne privikavajte se na običaje neznabožaca i ne bojte se znaka nebeskih; jer se samo neznabošci plaše od njih. 3.Jer su običaji naroda sama tlapnja. Lik je idolski samo iz drveta, što se siječe u šumi sjekirom, djelo ruke umjetnika. 4.On ga ukrasi srebrom i zlatom, klincima i čekićima utvrde ga, da se ne pomiče. 5.Idoli su kao strašilo u polju, ne mogu govoriti, treba ih nositi, jer ne mogu ići. Ne bojte ih se; ne mogu škoditi, a nije u njihovoj moći ni dobro činiti.” 6.Nema tebi jednaka Gospode, velik si, i silno je ime tvoje zbog moći tvoje. 7.Tko da se ne boji tebe, kralju naroda! Jest, tebi to pripada, jer među svima mudracima naroda u svim kraljevstvima njihovim nema tebi jednaka 8.Svi su ludi i bezumni, i sva nauka o ništavim idolima obično je drvo. “(Jer. 10: 1-8)

Samo Gospodinu pripada strah, i mi trebamo strah Gospodnji izabrati i uzgajati u svom životu. Najmudrija odluka koju možemo donijeti je da izaberemo strah Gospodnji. U knjizi Izreka se govori o ljudima koji će jednoga dana u vrijeme nevolje tražiti Boga ali im On neče odgovoriti. Razlog tomu je: “Jer su mrzili spoznaju i nisu izabrali Gospodnjeg straha.” (Izr. 1:29). nisu izabrali strah Gospodnji. Kako je s vama, da li ste vi izabrali da živite u strahu Gospodnjem?

Nije ta zapovijed o strahu Gospodnjem bila važeća samo za Stari Zavjet i za nas vjernike novog saveza nevažeća? Ni u kom slučaju.

1) Gospodin Isus je rekao da se trebamo bojati Boga: “Ne bojte se onih, koji doduše mogu ubiti tijelo, ali duše ne mogu ubiti! Nego se bojte onoga, koji može dušu i tijelo pogubiti u paklu!” (Mt. 10:28). Čak je i Gospodin Isus živio u strahu Gospodnjem. “On je u danima tijela svojega snažnim vapajem i suzama i molitve i prošnje prinosio Onomu koji ga je mogao spasiti od smrti. I bi uslišan zbog svoje bogobojaznosti.” (Heb. 5:7). Izaija piše o Duhu koji će biti na Mesiji (Isusu) i kaže da će to između ostalog biti Duh straha gospodnjeg, i da će se strah Gospodnji dopadati Gospodinu Isusu. “1.Ali će izaći mladica iz podanka Jesejeva; izdanak proizlazi iz korijena njegova. 2.Na njemu će počivati duh Gospodnji: duh mudrosti i razuma, duh savjeta i jakosti, duh znanja i straha Gospodnjega. 3.Strah Gospodnji dopada se njemu. Neće suditi po očevidu, niti će odlučivati po čuvenju.” (Iz. 11: 1-3)

2) Apostol Petar nas poziva da dane svog zemaljskog života provedemo u strahu Božjem.
“Ako dakle Ocem nazivate njega koji nepristrano svakoga po djelu sudi, vrijeme svoga proputovanja proživite u bogobojaznosti.” (1.Pt. 1:17)

Početak je mudrosti strah Gospodnji; tko po njemu djeluje, dobije razboritost spasonosnu, hvala njegova traje dovijeka.” (Ps. 111:10)

Što više ulazimo u “poslednje dane” to su nam potrebnije obje stvari da bi nas zaštitile od straha i tjeskoba, vjera u Boga i Njegovu riječ i strah Gospodnji. Ljubljeni radite na tome jer to ne može nitko drugi učiniti za vas. Nitko ne može vjerovati za vas niti nitko drugi ne može izabrati strah Gospodnji za vas. Vi ste jedini koji to trebate uraditi! Ne čekajte na neko bolje vrijeme, pogodnije uvjete ili na nekoga drugoga, započnite sami izgrađivati svoju vjeru i strah Gospodnji. Neka je milost Gospodina Isusa Krista sa vama.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s