Odlučite se za ono što je milo Gospodinu

Međutim, ako vam se ne sviđa  služiti Jahvi, onda danas izaberite kome ćete služiti: možda  bogovima kojima su služili vaši oci s onu stranu Rijeke ili bogovima  Amorejaca u čijoj zemlji sada prebivate. Ja i moj dom služit  ćemo Jahvi.” (Jos 24:15)

i odlučite se za ono  što je milo Gospodinu.” (Ef. 5:10)

Svaki novi dan, svaki novi trenutak nas stavlja pred izbor komu ćemo služiti i komu biti poslušni. Odluke o tome što ćemo izabrati, kako ćemo se ponašati u određenoj situaciji su od ogromne važnosti i zbog toga trebamo biti pažljivi što biramo i kako se ponašamo.

Zanimljivo je da je Jošua postavio Izraelce pred izbor nakon ulaska u izabranu zemlju, što nam pokazuje da donošenje odluka ne prestaje sa našim spasenjem. Doživjeti oproštenje naših prošlih grijeha i rođenja odozgo po Duhu Svetom nas ne oslobađa obaveze da se moramo odlučivati za ono što je milo Gospodinu. Pogledajmo neke stvari koje su važne pri donošenju odluka.

1. Moramo biti svjesni da za nas vrijedi drugačiji standard nego za ovaj svijet.

“2 Ne izjednačujte se s ovim svijetom, nego se promijenite obnovljenjem mišljenja svojega, da kušate, što je volja Božja, što je dobro, ugodno i savršeno.” (Rim. 12:2). Način na koji mi živimo, kako donosimo odluke ne smije biti po svjetskim standardima. To nije lagano, kao što svatko zna tko je bio u situaciji da donese neku tešku odluku. Mi smo pritisnuti sa svih strana ovim svijetom, duh ovoga vremena nas bombardira raznim utjecajima kroz medije, nevjerne bližnje i nevjerne članove crkava. U takvoj situaciji je lagano pasti pod njihov utjecaj. Ali usprkos tomu mi moramo biti svjesni da smo pozvani biti drugačiji od svijeta, nevjernih i Bogu neposlušnih. Da bismo mogli donijeti pravu, Bogu ugodnu odluku moramo kao prvo:

2. Obnoviti naš um.

Način našeg razmišljanja mora biti obnovljen Riječju Božjom da bismo mogli spoznati što je volja Božja, što je dobro, ugodno i savršeno. Naravno uvijek moramo težiti ka savršenom. Što više vremena provedemo u čitanju, studiranju i molitvi nad Riječju Božjom mi ćemo sve više spoznavati što je volja Božja. Tako uzmite si svakodnevno vremena da čitate svoju Bibliju, molite Gospodina da vam podari svjetlo da spoznate istinu. Kada znamo što Bog želi trebamo učiniti slijedeći korak a to je:

3. Umrijeti sebi i svijetu i izabrati Božji put.

Ponoviti ću već  navedeni stih iz Rimljanima poslanice u cjelini: “1 Zaklinjem vas dakle, braćo, milosrđem Božjim, da prikažete tjelesa svoja za žrtvu živu, svetu, ugodnu Bogu; tako da vaša služba Božja bude duhovna. 2 Ne izjednačujte se s ovim svijetom, nego se promijenite obnovljenjem mišljenja svojega, da kušate, što je volja Božja, što je dobro, ugodno i savršeno.” (Rim. 12:1-2). Donošenje odluke koja je Bogu mila je najčešće povezana uz žrtvu. Da bi slijedili Boga mi moramo umrijeti sebi, odreći se svojih prava. Gospodnji put je put Golgote, to je put žrtve, put smrti. To nam otežava donijeti Bogu milu odluku jer je suprotno našim tjelesnim porivima. No mi smo pozvani: “16 A velim: “U duhu živite, i želja tjelesnih nećete izvršiti! 17 Jer tijelo želi protiv duha, a duh protiv tijela; a ovo se protivi jedno drugome, da ne činite ono, što hoćete. 18 Ako li vas duh vodi, nijeste pod zakonom. 19 Očita su djela tjelesna, a ova su: “preljubočinstvo, nečistoća, besramnost, razuzdanost, 20 Idolopoklonstvo, čaranja, neprijateljstva, svađe, ljubomor, srdžbe, spletke, razdori, sljedbe, 21 Zavisti, ubojstva, pijanstva, razuzdane gozbe i ovim slična, za koja vam unaprijed kažem, kao što sam i prije rekao, da oni, koji tako što čine, neće postići kraljevstva Božjega. 22 A plod je Duha: ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjernost, 23 Krotkost, umjerenost; protiv ovakvih nema zakona. 24 A koji su Kristovi, raspeli su tijelo sa strastima i požudama. 25 Ako u duhu živimo, i hodajmo u duhu!” (Gal. 5:16-25).

I sam se nalazim u buri i teškom iskušenju te zbog toga znam što pišem. U trenutku slabosti sam odlučio uraditi nešto jer je to bilo najlakše ta tako rade svi u mojoj situaciji. Ali kada sam se smirio i po prvi put pomolio nakon te odluke znao sam da sam donio pogrešnu odluku. Pokajao sam se i u molitvi Gospodinu dao svoju riječ da ću činiti ono što Njegova Riječ kaže. To je suprotno uobičajenoj praksi ovoga svijeta a nažalost i u mnogim crkvenim krugovima isto tako i moje se tijelo stalno sukobljava sa tim ali ja sam odlučio da slijedim Duha jer “Jer mudrost tijela smrt je, a mudrost Duha život je i mir. “(Rim. 8:6). Nije lako ali sam odlučio uz pomoć Božju uzeti svoj križ i Njega slijediti makar kuda me vodio. Kako je sa vama, što ste vi odlučili?

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s