“Apostol” Jona – uvod

Želim u slijedeće dane, tjedne (tko zna koliko će dugo trajati) objaviti zabilješke sa mog osobnog “tihog časa” tj. vremena provedenoga u meditaciji i molitvi nad Riječju Božjom. Trenutno sam u knjizi Proroka Jone.

Ja volim ovu Biblijsku knjigu nazivati “knjiga apostola Jone”, naravno u ono vrijeme nije bilo apostola. Ali Jonin poziv i služba imaju sve karakteristike apostolske službe. On nije bio samo prorok sa porukom koju je trebao dati dalje, ne, on je bio prorok sa poslanjem. On je bio poslan (apostolos) da ode u svijet i tamo preda onu poruku koju je primio. Po tome je Jona jedinstven, on je jedini prorok koji je bio poslan k nekom poganskom narodu. Bilo je i drugih proroka koji su primili poruku koja se odnosila na poganske narode i kraljevstva ali je Jona jedini koji je trebao ići među njih.

Njegova poruka je “apostolska” i u smislu njezinoga sadržaja. Ona u sebi nosi, kao prvo, nagovještaj osude nad grijehom te kao rezultat toga poziv na pokajanje. “18 Isus im pristupi i prozbori: “Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! 19 Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga 20 i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!” “I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.”” (Matej 28: 18-20)

U svom “tihom času” čitam Bibliju u prijevodu Daničić – Karadžić tako da ću taj prijevod i koristiti u pisanju ovih tekstova. Osim u razmatranju početka drugog poglavlja gdje ću se koristiti jednim drugim prijevodom, ali o tome kasnije ;-)) ….

Za vrijeme meditiranja nad nekim tekstom koristim slijedeća pitanja koja mi pomažu da “uđem” u sam tekst i da pronađem odgovore.

1) O Bogu: – Što mi taj tekst govori o Bogu, Njegovim karakteristikama?
2) Grijeh : – Da li taj odjeljak govori o grijehu?
3) Obećanje: – Postoji li neko obećanje u tekstu?
4) Primjer: – Da li je tu neki primjer kojega trebam slijediti?
5) Zapovijed: – Postoji li neka zapovijed koju trebam ispuniti?
6) Lekcija: – Što mogu naučiti iz tog odjeljka?

Naravno neće su uvijek moči pronaći odgovor na svako od ovih pitanja ali pronađeni odgovori pomažu u razumijevanju i osobnoj primjeni Riječi Božje u mom životu.

Molitva:
Gospodine zahvaljujem ti na Tvojoj Riječi koja ima moć da nas izgradi i sačuva. Oče molim te da razmišljanje srca mog bude Tebi ugodno i da mi podariš svjetlo da mogu jasno vidjeti istinu Tvoje riječi. Ali, Gospode neka ne ostane na tome, ti mi pomozi da budem praktični izvršilac Tvoje Riječi a ne samo zaboravan gledatelj. U Isusovo ime molim. Amen

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s