“Apostol” Jona – 2

Jona 1: 4-6

“4 Ali Gospod podiže velik vjetar na moru, i posta velika bura na moru da mišljahu da će se razbiti lađa. 5 I lađari uplašivši se prizvahu svaki svojega boga, i bacahu što bješe u lađi u more da bi bila lakša; a Jona bješe sišao na dno lađi, i legav spavaše tvrdo. 6 A upravitelj od lađe pristupi k njemu i reče mu: što ti spavaš! ustani, prizivaj Boga svojega, ne bi li nas se opomenu Bog da ne poginemo.”

O Bogu:

– Gospodin je podigao oluju na moru.

Jona je mogao misliti da to što je odmah pronašao lađu koja plovi u Taršiš znak blagoslova i božjeg vodstva ali ga je oluja trebala naučiti bolje.

O grijehu:

– Neposlušnost je grijeh.

– Grijeh će nas uvijek odvesti u oluju-nevolju.

– Jona odlazi u dno lađe da bi spavao.

Grijeh nas uvijek odvaja od Boga i bližnjih.

“5 I ovo je obećanje koje čusmo od njega i javljamo vama, da je Bog vidjelo, i tame u njemu nema nikakve. 6 Ako rečemo da imamo zajednicu s njim a u tami hodimo, lažemo i ne tvorimo istine. 7 Ako li u vidjelu hodimo, kao što je on sam u vidjelu, imamo zajednicu jedan s drugijem, i krv Isusa Krista, sina njegova, očišćava nas od svakoga grijeha. 8 Ako rečemo da grijeha nemamo, sebe varamo, i istine nema u nama. 9 Ako priznajemo grijehe svoje, vjeran je i pravedan da nam oprosti grijehe naše, i očisti nas od svake nepravde. 10 Ako rečemo da ne sagriješismo, gradimo ga lažom, i riječ njegova nije u nama.” (1.Iv. 1:5-10)

– Grijeh nas čini slijepima za duhovnu stvarnost u kojoj se nalazimo. U ovom su slučaju čak i poganski mornari znali da se nalaze u opasnosti dok je Božji prorok tvrdo spavao.

“4 Ali vi, braćo, nijeste u tami da vas dan kao lupež zastane. 5 Jer ste vi svi sinovi vidjela i sinovi dana: nijesmo noći niti tame. 6 Tako dakle da ne spavamo kao i ostali, nego da pazimo i da budemo trijezni. 7 Jer koji spavaju, u noći spavaju, i koji se opijaju, u noći se opijaju. 8 Ali mi koji smo sinovi dana da budemo trijezni i obučeni u oklop vjere i ljubavi, i s kacigom nada spasenja;” (1.Sol. 5:4-8)

Obećanje:

– Nema određenog obećanja.

Ali možemo vidjeti da će grijeh uvijek donijeti “oluju”.

Primjer:

– Imamo negativan primjer neposlušnosti i uspavanosti.

“6 Napuštene okućit će Jahve, sužnjima pružit’ sretnu slobodu: buntovnici samo ostaše u sažganoj pustinji.” (Ps. 68:6 -KS)

“8 buntovnicima  pak i nepokornima istini, a pokornima nepravdi – gnjev i srdžba!” (Rim. 2:8 -KS)

Zapovijed:

– Ustani
– Probudi se
– Moli

Lekcija:

Budimo uvijek budni stražeći u molitvi.

Molitva:
Gospodine hvala Ti što smo mi djeca svjetla i što možemo hodati u svjetlu. Oče molim Te za pomast za naše oči da možemo jasno vidjeti tko si Ti, tko i što smo mi po Tvojoj volji u Kristu Isusu. Daj nam Duha mudrosti i otkrivenja da možemo upoznati Tebe i Tvoj plan. Oče daj da vidimo ovaj svijet, ljude oko nas i događaje onako kako ih Ti vidiš. I u svemu nam pomozi da možemo biti vjerni tebi. Amen

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s