“Apostol” Jona – 3

Jona 1: 7-9
7 Potom rekoše jedan drugome: hodite, da bacimo ždrijeb da vidimo sa koga dođe na nas ovo zlo. I baciše ždrijeb, i pade ždrijeb na Jonu. 8 Tada mu rekoše: kaži nam zašto dođe ovo zlo na nas; koje si radnje? i odakle ideš? iz koje si zemlje? i od koga si naroda?
 9 A on im reče: Jevrejin sam, i bojim se Gospoda Boga nebeskoga, koji je stvorio more i suhu zemlju.

O Bogu:

– Boga možemo samo naći u Joninom praznom ispovijedanju. Bog se povukao, nije prisutan, u životu neposlušnog sluge, iako ovaj još uvijek ispovijeda da se boji Gospodina.

O grijehu:

– Ono što se očituje je zastrašenost, strah.
– Grijeh nas odvaja od Boga izvora  naše zaštite.
– Grijeh nas vodi zlu.

Primjer:

U svakoj situaciji  trebali bi kao prvo tražiti Gospodina, poput ovih poganskih mornara. Oni su iako nemajući puno otkrivenje, spoznaju, o Bogu nastojali otkriti što je uzrok nevolji u kojoj su se našli.

“Uspavani” prorok nam ne smije biti primjer kojega ćemo slijediti.

Lekcija:

– Bijeg od Gospodina i Njegove volje se nikada ne isplati.

– Gospodin očekuje više od našega ispovijedanja, On traži praktičnu poslušnost.

21 Ne će svaki koji mi govori: Gospode! Gospode! ući u carstvo nebesko; no koji čini po volji oca mojega koji je na nebesima. 22 Mnogi će reći meni u onaj dan: Gospode! Gospode! nijesmo li u ime tvoje prorokovali, i tvojijem imenom đavole izgonili, i tvojijem imenom čudesa mnoga tvorili? 23 I tada ću im ja kazati: nikad vas nijesam znao; idite od mene koji činite bezakonje. 24 Svaki dakle koji sluša ove moje riječi i izvršuje ih, kazaću da je kao mudar čovjek koji sazida kuću svoju na kamenu: 25 I udari dažd, i dođoše vode, i dunuše vjetrovi, i napadoše na kuću onu, i ne pade; jer bješe utvrđena na kamenu. 26 A svaki koji sluša ove moje riječi a ne izvršuje ih, on će biti kao čovjek lud koji sazida kuću svoju na pijesku: 27 I udari dažd, i dođoše vode, i dunuše vjetrovi, i udariše u kuću onu, i pade, i raspade se strašno. (Mt. 7:21-27)

Molitva:

Nebeski Oče hvala na Tvojoj riječi koja nas opominje i poziva da budemo pravi štovaoci, da budemo poslušni sljedbenici našega Gospodina Isusa. Oče oprosti za svaku situaciju kada je postojala razlika u onom što govorimo i onom što činimo. Pomozi nam i danas da budemo činioci Tvoje riječi. Amen

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s