Poziv na izlazak – 4

Prapovijest oslobođenja

Božje djelo nije bilo završeno sa spasenjem od anđela smrti. Njegov cilj sa narodom je bio izbavljenje iz ropstva. A to se moglo jedino postići njihovim izlaskom iz zemlje ropstva. Izbjeći smrt ali i dalje ostati u ropstvu nije bio Božji plan. Zapravo se ne može govoriti o potpunom izbavljenju – spasenju bez potpunog oslobođenja iz vlasti ropstva.

Kako je žalosno da danas mnoštvo takozvanih kršćana upravo to žele. Žele oslobođenje od kazne za grijeh ali i dalje ostati u ropstvu grijeha. No, Biblija nam jasno kaže da to nije moguće. Nitko ne može biti podanik dva kraljevstva. Ne može se biti dio Egipta, živjeti u Egiptu a istovremeno uči i uživati u blagoslovima Kanana – obećate zemlje.

Bog daje naredbu da oni koji budu jeli Janje moraju jesti u jednom stanju spremnosti na putovanje. “11 A jesti ćete ga ovako: opasanih bokova, s obućom na nogama i svojim štapom u ruci; i jedite ga žurno: to je GOSPODINOVA pasha. ” (Izl. 12: 11). Nakon uživanja u jelu mesa žrtvovanog janjeta i sigurnosti krvi je trebalo učiniti slijedeći korak.

“15 Sedam dana jedite beskvasni kruh. Već prvoga dana uklonite kvasac iz svojih kuća: jer tko god bi od prvoga do sedmoga dana jeo ukvasani kruh,
ta duša neka se istrijebi iz Izraela ” 16 I neka prvoga dana bude sveti  saziv; a i sedmoga dana neka vam bude sveti saziv. Tijekom njih nemojte raditi nikakav posao, osim ono što svatko mora jesti; jedino to možete raditi. 17 I obdržavajte
blagdan beskvasnoga kruha, jer sam toga dana izveo vaše vojske iz zemlje egipatske: zbog toga držite taj dan u svojim naraštajima po vječnoj odredbi. 18 U prvome mjesecu, od večeri četrnaestoga dana toga mjeseca, jedite beskvasni
kruh do večeri dvadeset i prvoga dana toga mjeseca. 19 Sedam dana neka se ne nađe kvasca u tvojim domovima: jer tko god bi jeo što ukvasano, neka se ta duša isključi iz Izraelove zajednice, bio on došljak ili rođen u ovoj zemlji. 20 Nemojte jesti ništa ukvasano; u svim svojim nastambama jedite beskvasni kruh.’ ” (Izl. 12: 15-20)

Izraelcima je trebalo biti rečeno da se već od samoga početka – od prvog dana, trebaju riješiti kvasca i jesti samo beskvasni kruh. I to u periodu od sedam dana. Brojka sedam u Bibliji uvijek označava brojku savršenstva – punine. Oni su trebali do punine dana jesti beskvasni kruh.

Ne samo da nisu smjeli jesti ništa u čemu je bio kvasac, ne nego ga nije smjelo ni biti u njihovim kućama. Nisu se smjeli zavaravati mišlju ja dovoljno da ga ne jedu ali nema veze ako ga imaju u svojim domovima. I sama prisutnost kvasca je za sobom povlačila kaznu.

U Svetom Pismu je kvasac uglavnom slika grijeha i njegovog prožimajućeg utjecaja. Zbog toga i stoji napisano: “9 Malo kvasca ukvasa sve tijesto.
” (Gal. 5:9) i “6 Nije dobro vaše hvastanje. Ne znate li da malo kvasca ukvasa sve tijesto? 7 Očistite, stoga, stari kvasac da možete biti novo tijesto, kao što i
jeste beskvasni. Jer je Krist, naša pasha, već žrtvovan za nas. 8 Stoga svetkujmo, ali ne sa starim kvascem, ni s kvascem pokvarenosti i zloće, nego s beskvasnim kruhom iskrenosti i istine.” (1. Kor. 5: 6-8)

Blago onima koji su već od samoga početka poučeni da iz svojih života i iz svoga posjeda se oslobode kvasca. Ali jao onima koji šire “drugo evanđelje” – lake vjere jer na njima je velika osuda.

Poslušajte Sveto Pismo koje je od Boga nadahnuto i izbacite kvasac – grijeh iz svoga života! Jer osuda stoji zapisana, onaj koji bude blagovao kvasac će se izbrisati iz Božjeg naroda!

Postavlja se opravdano pitanje kako je Bog oslobodio Izraela iz ropstva!? Odgovor se nalazi u Riječi Božjoj.

Izrael je trebao krenuti na put iz Egipta. Ostati u njemu i čekati spasenje je bilo nezamislivo. I tako kada su krenuli, neprijatelj je u tvrdoći svoga srca odlučio napasti Izraelce i vratiti iz nazad. I tako je faraon sakupio ogromnu, teško naoružanu vojsku, i krenuo je da napadne narod.

Na trenutak su se našli u naizgled očajnoj situaciji. Ispred njih se nalazilo more, slijeva i desna visoke planina a iza njih nadiruća egipatska vojska. Pokušajte si zamisliti kako su se morali oni osjećati. Ljudski gledano potpuno bezizlazna situacija. Ali Mojsije, primivši od Boga Riječ progovara narodu:

“13 I reče Mojsije narodu: “Ne bojte se. Stojte mirno i gledajte GOSPODINOVO spasenje, koje će vam on danas iskazati; jer Egipćane koje ste danas vidjeli,
nećete vidjeti više nikada, dovijeka ” (Izl. 14: 13)

Postoji samo određena granica do koje neprijatelj može iči protiv naroda Božjeg. I tu granicu, kao vremensku tako i prostornu, određuje samo Bog! Bog je imao pripremljeno sredstvo izbavljenja.

“15 I reče G OSPODIN Mojsiju: “Čemu vapiš meni? Reci djeci Izraelovoj neka krenu naprijed, 16 a ti podigni svoj štap, i pruži svoju ruku nad more i razdvoji ga: djeca Izraelova će proći po suhome posred mora. 17 A ja ću, evo, otvrdnuti srca Egipćanima i oni će krenuti za njima. I proslavit ću se nad faraonom i nad svom vojskom njegovom, nad njegovim kolima i nad njegovim konjanicima. 18 I znat će Egipćani da sam ja GOSPODIN kada se proslavim nad faraonom, nad njegovim kolima i nad njegovim konjanicima.” 21 I pruži Mojsije ruku nad more;
i učini GOSPODIN da se more svu noć povlači pod snažnim istočnim vjetrom, i isuši more; i razdijeliše se vode. 22 I pođoše djeca Izraelova posred mora po suhom, a vode im stajahu poput zida zdesna i slijeva. 23 I uputiše se Egipćani, progoneći ih, za njima usred mora, i to svi faraonovi konji, njegova kola i njegovi konjanici. 24 I pogleda GOSPODIN za jutarnje straže kroz stup od ognja i oblaka na vojsku Egipćana te smete vojsku Egipćana 25 i poskida kotače s njihovih kola da su ih jedva vukli, tako da Egipćani rekoše: “Bježimo od lica Izraelova; jer se GOSPODIN bori za njih protiv Egipćana.” 26 I reče GOSPODIN Mojsiju: “Pruži svoju ruku nad more da se vrate vode na Egipćane, na njihova kola i na njihove konjanike.” 27 I pruži Mojsije svoju ruku nad more, i vrati se moru u praskozorje njegova snaga. Egipćani stadoše bježati, a GOSPODIN obori Egipćane usred mora. 28 I vratiše se vode te preplaviše kola i konjanike, svu vojsku faraonovu koja je krenula u more za njima; ne ostade ni jedan od njih. 29 No djeca Izraelova pređoše posred mora po suhom; i bijahu im vode kao zid
slijeva i zdesna. 30 Tako je toga dana GOSPODIN spasio Izraela iz ruke Egipćana; i vidje Izrael mrtve Egipćane na obali mora.” (Izl. 14: 15-18; 21-30)

Ono što je izbavilo Izraelce iz vlasti faraona je bila voda. Zanimljivo je da je ista voda tj. more koje je spasilo Izraelce uništilo Egipćane!

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized i označen sa , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Poziv na izlazak – 4

  1. Boris napisao:

    Svatko od nas. Na neki nacin trpi zbog tog kvasca. Malo kvasca ukisijeli svo tijesto. A ja bih rekao Malo nevjere upropasti svu vjeru. Ocigledno je da smo svi pod Adamovih grijehom. Izvornim istocnim grijehom. Moramo poci od sebe, ne od drugoga. Krist nas je otkupio svojom presvetom krvlju. Spaseni smo dakle krvlju Kristovom. Ali to ne znaci da smo svi spaseni, ne nikako. Oni koji se ukvase farizejskim kvascem, a ne poprave se, vec se i dalje kisele nece se spasiti. Zalosna je cinjenica da u nasim Crkvama bez obzira na denominaciju po crkvama ima takvih ljudi. A dolazak na sluzbu boziju neznaci nista, ako smo prema bliznjima oholi i netrpeljivi. Pa neka nam dragi Bog pomogne da se izbavimo od rosptva grijeha i krenemo Kristovim putem. Amen

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s