Riječ za novu godinu

Ovo je povijest Noina: Noa je bio čovjek pravedan i neporočan u svom vremenu. S Bogom je Noa hodio. (Post. 6:9)

„Ovo je povijest…“ – Noa nije bio jedini čovjek koji je tada živio, ali je samo njegova povijest zapisana i vrijedna (što se Boga i nas vjernika tiče). Zašto je to tako? Što je bilo posebnoga u životu Noe?

  • Noa je bio pravedan i neporočan.

Ove dvije karakteristike su odlike koje ima sveta osoba. Možemo reći da je Noa bio svet – bio je svetac. Sada ne mislim na drveni kip ili neku svetu sliku. Ne, na umu imam Biblijski opis svete osobe. To je osoba koja je pravedna i neporočna u svom svakodnevnom životu.

Dali se od nas traži da živimo svetim životom? Da! Možemo li sami od sebe živjeti takvim načinom života? Ne! Svjestan sam da ovdje ulazim u duboke i opasne vode teološkog bespuća. Vode u kojima su mnoge duše potonule.

U osnovi postoje tri (oprostite mi za pojednostavljenje vi koji ste teološki izučeni) škole. Prva tvrdi da smo mi posvećeni u Kristu Isusu i to je to. Mi jesmo sveti u Isusu i nema vezi kako živimo, dovoljno je da vjerujemo i ispovijedamo da je Krist za nas učinio sve. Ta škola je stvorila mnoštvo ispovijedajučih (nazovi) „kršćana“ koji žive kao bezbožni svijet ali ispovijedaju ispravnu stvar. I to je pogrešno – ne predstavlja istinsko Biblijsko kršćanstvo. Druga škola nam govori da mi moramo živjeti drugačijim životom, moramo se vratiti u neko od prošlih stoljeća, odseliti se nekamo i promijeniti način odijevanja. Ni to nije istinito. Treća, i po meni ispravna, škola nam kaže da smo mi u Kristu Isusu posvećeni. I mi to ispovijedamo hrabro i čvrsto se držimo te vjere. Ali mi smo pozvani to što vjerujemo u našem svakodnevnom životu praktično živjeti.

1 Pavao, pozvan voljom Božjom za apostola Krista Isusa, i brat Sosten,  2 crkvi Božjoj u Korintu, posvećenima u Kristu Isusu, pozvanima da budu sveti, sa svima koji ma gdje zazivlju ime Gospodina Gospodina našega Isusa Krista, Gospodian i njihova i našega. 3 Milost vam i mir od Boga, Oca našega, i Gospodina Isusa Krista! (1.Kor. 1:1-3)

Ove riječi daju kompletni odgovor po tom pitanju: A) svi vjernici su posvećeni u Kristu Isusu; B) svi vjernici su pozvani to posvećenje tj. svetost praktično živjeti. Ili drugim riječima, pozvani su biti svetima; C) taj poziv je za sve koji ma gdje zazivlju ime Gospodina Isusa Krista.

  • Noa je živio sveto u svom vremenu.

On nije samo čitao i studirao knjige o prošlim probuđenjima i o tome pričao i maštao. Niti je uronio u „proročanska učenja“ o posljednjim vremenima i pri tom zaboravio da treba živjeti sada i tu.

Što je u potpunoj suprotnosti sa današnjom crkvom. Toliko mnoštvo knjiga o poznatim ličnostima iz prošlosti kao i raznim probuđenjima se štampa i prodaje a ipak je duhovno stanje katastrofalno. Također i izvještaji o velikim probuđenjima u raznim gradovima nisu promijenili duhovnu klimu. Izgleda da su od tih probuđenja najviše profitirale vođe koje su prodale svoje knjige sa receptima za obnovu i CDe i DVDe sa porukama– naravno i putničke agencije.

David doista, pošto u svom naraštaju posluži volji Božjoj, preminu, pridruži se ocima svojim i vidje trulež, (Dj. 13:36)

U svom naraštaju – to je ono što mi trebamo tražiti da sada i ovdje služimo Bogu.

  • S Bogom je Noa hodio.

To je bio način života kojega je Noa vodio. Vjerski život nije bio samo hobi kojim se Noa bavio u besposleno vrijeme. Ne, on je iz dana u dan tražio Boga i sve što je radio je bilo prožeto Božjom prisutnošću.

Moja molitva za ovu novu godinu je da i moj život bude takav. Da živim sada, ovdje svetim životom uz Božju prisutnost. A kako je sa vama?

 

 

 

 

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s