“Apostol” Jona – 1

Jona 1: 1-3
“1 Dođe riječ Gospodnja Joni, sinu Amatijevom govoreći: 2 Ustani, idi u Ninivu grad veliki, i propovijedaj protiv njega, jer izađe zloća njihova preda me. 3 A Jona usta da bježi u Taršiš od Gospoda, i sišav u Jopu nađe lađu koja iđaše u Taršiš i plativ vozarinu uđe u nju da otiđe s njima u Taršiš od Gospoda.”

1) O Bogu:

– Bog šalje svoju Riječ. Sve započinje sa Riječju Božjom kako Jonin nalog tako treba biti i u našem životu.

“1 U početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše u Boga, i Bog bješe Riječ. 2 Ona bješe u početku u Boga. 3 Sve je kroz Nju postalo, i bez Nje ništa nije postalo što je postalo. 4 U Njoj bješe život, i život bješe vidjelo ljudima. 5 I Vidjelo se svijetli u tami, i tama Ga ne obuze.” (Iv. 1:1-5)

Neka Riječ bude i nama prva – početak. Prva riječ, vijest koja uđe u naš um svakoga dana neka bude “dobra vijest” iz Riječi Božje. Kada donosimo odluke neka Riječ bude prvo mjerilo i nit vodilja.

– Bog ima nalog, posao za Jonu. A tako isto i za svakoga od nas. I taj zadatak ne može izvršiti nitko drugi osim nas.

– Bog nije ravnodušan prema zloći Ninivljana.

2) Grijeh:

– Nema tog grijeha pa makar kako mali bio koji nije zapažen od Gospodina.

– Djelomična poslušnost nije poslušnost uopće. (Dođe riječ Gospodnja Joni, sinu Amatijevom govoreći: Ustani, idi u Ninivu grad veliki, i propovijedaj protiv njega, jer izađe zloća njihova preda me. A Jona usta da bježi u Taršiš)

3) Obećanje:

– Bog je protiv grijeha. Ne smijemo se zavaravati ono što sijemo to ćemo i žeti.

4) Primjer:

– Imamo negativan primjer neposlušnosti Božjem nalogu.

5) Zapovijed:

– Ustani
– Idi – pokreni se
– Propovijedaj Riječ Božju.

6) Lekcija:

Bog nije ravnodušan prema grijehu i On očekuje od nas da u poslušnosti poduzmemo akciju protiv grijeha. Naravno kao prvo u svom osobnom životu a tada i u okolini.

Dobre, sretne okolnosti, kao na primjer pronaći brod koji plovi preko mora,  nisu uvijek znak blagoslova i Božjeg vodstva.

Molitva:
Nebeski Oče hvala ti na slobodi koju imamo da možemo Tvoju Riječ posjedovati i čitati. Hvala Ti što nam i danas govoriš kroz Bibliju. Ali nam oprosti što tako malo vremena ulažemo u čitanje Tvoje Riječi, što je zapostavljamo. Oče daj nam srce koje će se bojati Tvoje Riječi, koje će drhtati pred Tvojom Riječi i koje će biti spremno poslušati i izvršiti ono što Ti kažeš.
Oče otvori nam oči da možemo vidjeti grijeh onako kako ga ti vidiš. Da bi mogli živjeti čistim i slobodnim životom za Tebe. Molim Te u Isusovo ime. Amen

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s